Najnovije

Alzheimer Cafe u Pakracu PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 00:00


 
Konsenzus konferencija o modelu uspostave i razvoja palijativne skrbi na području Karlovačke županije PDF Ispis E-mail
Utorak, 07 Travanj 2015 00:00

Konsenzus konferencija o modelu uspostave i razvoja palijativne skrbi na području Karlovačke županije

U utorak, 7. travnja, na Svjetski dan zdravlja u organizaciji Karlovačke županije održana je Konsenzus konferencija o prijedlogu modela uspostave i razvoja palijativne skrbi na području Karlovačke županije. Konferencija je održana u prostoru Restorana Kristal, Matka Laginje 1 u Karlovcu. Na osnovu donesenog Strateškog plana razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. - 2016. godine Karlovačka županija imenovala je Projektni tim za palijativnu skrb i izradila prijedlog Strategije razvoja palijativne skrbi u Karlovačkoj županiji za trogodišnje razdoblje.
Kako bi zajedno što bolje odredili smjernice razvoja palijativne skrbi u Karlovačkoj županiji, na jednom mjestu se okupilo oko 130 dionika koji su na različite načine vezani za skrb o palijativnom pacijentu. Za uspostavu i razvoj kvalitetne palijativne skrbi u našoj županiji potrebno je umrežiti i koordinirati postojeće resurse na području zdravstva, socijalne skrbi, civilnog društva, području duhovnosti, volonterstva i među predstavnicima političke strukture. Rad Konsenzus konferencije provodio se na način da je u prvom dijelu bio prikazan dosadašnji proces i dinamika razvoja palijativne skrbi u RH i na području Karlovačke županije, kao i prijedlog budućeg modela razvoja palijativne skrbi u našoj županiji. U drugom dijelu Konferencije rad se nastavio u 7 tematskih skupina, dok su u završnom dijelu izrađeni zaključci koji će se ugraditi u strateški dokument vezan za razvoj palijativne skrbi na našem području.
U ime Karlovačke županije konferenciji su prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić, zamjenik župana Siniša Ljubojević i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Višnja Jović. Na Konsenzus konferenciji bili su prisutni uz pomoćnicu ministra dr. Dijana Cimera sa svojim suradnicima i saborska zastupnica gđa. Nada Murganić, članica Povjerenstva Ministarstva zdravlja za palijativnu skrb dr. Karmen Lončarek, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu dr. Vlasta Vučevac i pročelnica katedre obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu prof. Milica Katić.

Okupljeni sudionici na Konsenzus konferenciji

Rad po tematskim skupinama na konferenciji

(Izvor: web stranica Karlovačke županije 07.04.2015.)

 
Promocija monografije Zorice Grbavac PDF Ispis E-mail
Petak, 27 Ožujak 2015 00:00

U srijedu 26.ožujka, 2015. u povodu 22 godine postojanja Zdravstvene ustanove za njegu i rehabilitaciju „Zorica“ u hotelu "Internacional" promovirana je monografija Zorice Grbavac, dipl.med.techn.  Zorica Grbavac je dugogodišnja suradnica u provedbi praktične nastave na Studiju sestrinstva Zdravstenog veleučilišta u Zagrebu. Gospođa Zorica Grbavac je diplomirala na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju „Menadžment u sestrinstvu“ i u monografiji je na najbolji mogući način prezentirala suradnju sa Zdravstvenim veleučilištem.
Svakako nam je vrlo bitna suradnja Zdravstvene ustanove "Zorica" s Društvom.
Jedna od recenzentica i prezenterica ove vrijedne monografije bila je i predsjednica Društva Vlasta Vučevac, dr. med. Evo njenog uvodnog teksta:

Veliko srce i neiscrpna energija

S velikom sam radošću prihvatila napisati nekoliko riječi o Zdravstvenoj ustanovi Zorica i gospođi Zorici Grbavac Bilić budući da već godinama uspješno surađujemo. Kada sam, međutim, pročitala monografiju, pitala sam se hoću li se uspješno osvrnuti na sve te godine ispunjene bogatstvom rada i uspjeha. Razmišljala sam o njezinim korijenima, odakle joj takve životne navike i nepresušna energija. Pretpostavljam od roditelja, ali i geografskoga podrijetla, posljedice borbe za život od rane mladosti te duboko ukorijenjenih životnih stajališta: raditi, biti pošten, ljubiti i vjerovati. Snaga njezine vjere i duhovnosti ne poznaje granice, a to je vidljivo u njezinu radnom i životnomu putu. Ona je osoba s bezgraničnim razumijevanjem za svakoga.

Još od početka rada u sestrinstvu pokazuje smisao i ljubav  za zdravstvenu njegu te iskreno voli posao patronažne sestre, u kojemu nadasve dolazi do izražaja njezin humanitaran i karitativan duh. Veliku važnost pridaje vlastitoj edukaciji, ambiciozna je i uvijek željna dodatnog obrazovanja sebe i svojih suradnika. Koliko joj znači obrazovanje, najbolje dokazuje činjenica da je prva diplomantica u povijesti Zdravstvenoga veleučilišta.

Zorica Grbavac Bilić je godinama ukazivala na osobitost i važnost posla medicinske sestre te opravdano nosi titulu pionirke na mnogim područjima sestrinske struke. Ona je prva shvatila da zdravstvena njega kroničnih, neizlječivih i umirućih bolesnika mora imati svoj kontinuitet. Postavila je temelje zdravstvene njege u kući i inzistirala na kompetentnim djelatnicima. Svojim je radom podizala kvalitetu zdravstvene njege, ukazivala na individualni pristup svakom bolesniku, ovisno o njegovoj dijagnozi, uvijek vodeći računa o zadovoljstvu pacijenta. Vrlo je brzo uočila vulnerabilne skupine ljudi koji su zahtijevali specifičnu zdravstvenu njegu.

Razvila je holistički pristup bolesniku, i provodi ga već dugi niz godina, a upravo je to osnovno načelo palijativne skrbi, pa slobodno možemo reci da je  i preteča palijative u Hrvatskoj. Neumorno je ukazivala na činjenicu da je proces kućne zdravstvene njege, odnosno palijativne skrbi, iznimno odgovoran i težak posao, koji se obavlja s najtežim bolesnicima, u krugu njihove obitelji te kroz svoje iskustvo pokazala da se takvoga posla može prihvatiti samo dobro educiran multidisciplinarni tim. Zorica Grbavac Bilić je uvijek znala kako je to jedini ispravan put koji bolesniku osigurava dostojanstven život u krugu obitelji, s njegovim navikama, u miru svoga doma te uz potporu obitelji.

To su bili temelji na kojima je gradila suradnju sa sestrama koje je nesebično educirala i bogatila znanjem. Sestre je uvijek poticala na empatiju, uvjeravajući ih da bolesnima moraju darovati sebe i svoje vrijeme, pružiti im sigurnost i uvijek biti uz njih. Zdravstvenom njegom s holističkim i palijativnim pristupom postigla je apsolutni put do izvrsnosti zdravstvene njege. Hrvatska treba ustanovu kao što je ova, jer je ona svijetli primjer ostalima. U vremenu kada se u našoj zemlji razvija palijativna skrb treba se povoditi za ovakvim, boljim i humanijim pristupom bolesniku.

Zdravstvena ustanova Zorica je povjerenje gradila godinama, pa ne čudi da su danas svi zadovoljni uslugom – od pacijenata do njihovih obitelji, a svemu tome u prilog idu brojna priznanja i nagrade.

I što reći za kraj? Zorica je žena velika srca i neiscrpne energije.

Vlasta Vučevac, dr. med., predsjednica Hrvatskoga društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora


 
Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije PDF Ispis E-mail
Utorak, 24 Ožujak 2015 00:00

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena knjiga RAK DOJKE I SUVREMENI NAČINI REKONSTRUKCIJE - Kad se život okrene naglavačke

Udruga SVE za NJU i izdavač Medicinska naklada jučer su predstavili knjigu dr. sc. Uroša Ahčana RAK DOJKE I SUVREMENI NAČINI REKONSTRUKCIJE - Kad se život okrene naglavačke. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici se okupila hrvatska i regionalna liječnička elita, mnogobrojne žene oboljele od raka dojke te prijatelji autora i Udruge SVE za NJU. Predstavljanje knjige vodila je Sonja Šarunić,  a cijelu promociju je uljepšao Pjevački zbor medicinskih sestara i tehničara KBC Zagreb. Knjiga je u prodaji u knjižarama Medicinske naklade te u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj.

Na predstavljanju su govorili: prof. dr. sc. Uroš Ahčan,prof. dr. sc. Marko Margaritoni, prof. dr. sc Zdenko Stanec, prof. dr. sc. Rado Žic, Almenka Balenović, dr. med. predsjednica Udruge SVE za NJU, Ljiljana Vukota, mag psih., voditeljica Centra za psihološku pomoć i dopredsjednica Udruge SVE za NJU, te Anđa Raič, prof., direktorica Medicinske naklade. Knjiga obuhvaća niz fotografija pacijentica koje su se podvrgle rekonstrukciji dojke te njihove životne priče o liječenju raka i o tome što im je za oporavak i rehabilitaciju značila rekonstrukcija dojke. Jedno poglavlje posvećeno je Udruzi SVE za NJU. Motiv za ovaj projekt proizlazi iz potrebe da žene oboljele od raka dobiju točne i utemeljene informacije vezane uz suvremene oblike liječenja i rekonstrukcije. Osobito važan cilj je ohrabriti žene da "otvore" pitanje rekonstrukcije dojke te da ih se ohrabri da potraže psihološku pomoć kod dijagnoze, tijekom liječenja i oporavka.

"Mi, liječnici, želimo svoje vrijeme iskoristiti na najbolji način, zalaganjem u radu u ambulantama i operacijskim salama te na usko specijaliziranim stručnim sastancima. Nažalost, o svojim uspjesima i novim mogućnostima nedovoljno obavještavamo široku javnost i druge liječnike. Zato su mnoge žene oboljele od raka dojke lišene svoje prvotne ljepote i tjelesno obilježene - one su Amazonke modernog vremena. Ova će knjiga pomoći oboljelim ženama u donošenju važnih odluka, savladavanju straha u nepoznatoj sredini, među nepoznatim ljudima, u bolnici i operacijskoj sali. Knjiga je namijenjena pacijenticama, ali i liječnicima i medicinskom osoblju koji kao tim koriste svoje znanje te predano rade pomažući oboljelima od raka dojke. I na kraju, knjiga je namijenjena svima koji još ne žive u virtualnom svijetu, a žele saznati više o problemima modernog društva i mogućim rješenjima." Iz Predgovora knjizi autora prof.dr.sc. Uroša Ahčana

"Prof. dr. sc. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijusku i estetsku kirurgiju KC Ljubljana  plastični, rekonstrukcijski i estatski je kirurg nove generacije. Nasljednik je vodećih liječnika ljubljanske škole plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Edukaciju u Ljubljani nadopunio je u vodećim centrima Europe i svijeta, čime je postigao zavidno znanje iz područja plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.  Ima  odlične organizacijske sposobnosti, sposobnost prijenosa znanja na mlađe generacije, a osobito je brižan u odnosu na svoje bolesnice i bolesnike. Jedan je od vodećih plastičnih kirurga u regiji, pogotovu iz područja rekonstrukcije dojki mikrokiruškim tehnikama koje je doveo gotovo do savršenstva. Uzor je svima u Europi. Uz sve to Uroš Ahčan ostao je jednostavan i pristupačan čovjek, posvećen obitelji, prijatelj na kojega se uvijek može računati."

Prof. dr. Rado Žic - Iz Predgovora hrvatskom izdanju: o autoru

 
Prvi simpozij o zdravstvenim ustanovama grada Zagreba PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Ožujak 2015 00:00

U Zagrebu, gdje je smješteno 43 posto svih zdravstvenih institucija Hrvatske, velik je broj onih kojima je vlasnik Grad Zagreb poput domova zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu, gradskih ljekarni, primarne stomatološke zaštite te jedinstvenih specijalnih bolnica i poliklinika poput Poliklinike Suvag i Poliklinike za zaštitu djece, Specijalne bolnica Goljak i Psihijatrijske bolnice za djecu u Kukljevićevoj.

Riječ je o ekskluzivnim institucijama kakvih nema drugdje u Hrvatskoj, rekla je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum na Prvom znanstveno-stručnom simpoziju o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba.

Šitum je navela kako je cilj simpozija dodatno ojačati sjajnu znanstveno-stručnu suradnju između 21 zagrebačke zdravstvene institucije te kompatibilnost i povezanost s drugim subjektima zdravstvena zaštite u vlasništvu RH.

"Željeli smo istaknuti i sve nadstandardne mogućnosti koje građani imaju kroz različite projekte i programe promicanja zdravlja, kao i programe prevencije koja je dugoročno najjeftiniji način održavanja zdravlja", kazala je Šitum.

Ustvrdila je kako se većina rezultata temelji na entuzijazmu zdravstvenih djelatnika i njihova odnosa prema zvanju, a manje na onome s čime, u financijskom smislu, mogu raspolagati.

"Vrijednost naših ustanova su naši ljudi, bilo da se radi o medicinskom ili nemedicinskom kadru, koji se stalno obrazuju i ulažu u sebe da bi bili na vrhuncu znanstvenih spoznaja. Imamo i mnoge prostore koji bi trebali biti uređeni, preuređeni ili dograđeni, a nedostaju nam i uređaji osobito njihova inovativnost, sve ono što inače tišti sustav zdravstva", kazala je Šitum.

Dodala je da cijela Gradska uprava razumije te potrebe i nastoji da se toj djelatnosti minimalno uskrate financijska sredstva kako bi mogli građanima pružati zdravstvenu zaštitu na koju su navikli. Tako se, kaže, zna dogoditi da Grad Zagreb "uskoči" kad otkaže neki uređaj kako bi se premostilo vrijeme dok se nešto ne riješi.

Skup je došao podržati i ministar zdravlja Siniša Varga rekavši da na karti zdravstva Hrvatske Zagreb sačinjava najvažniji dio, jer su tu koncentrirane najznačajnije zdravstvene ustanove među kojima značajan dio zauzimaju ustanove u vlasništvu Grada Zagreba. "Sve one pružaju pružaju velik broj kvalitetnih zdravstvenih usluga, a to je 'upareno' s Nacionalnom strategijom prema kojoj lokalne uprave i samouprave preuzimaju veću odgovornost za organizaciju zdravstvene skrbi za svoje područje", rekao je ministar.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek izrazila je uvjerenje da će simpozij iznjedriti i smjernice u kojem bi pravcu trebalo dodatno razvijati zdravstvene usluge i sve što zdravstvene ustanove pružaju Zagrepčanima.
"Zagreb se opredijelio biti 'zdravi grad' i doista imamo izuzetne eksperte na razini Gradskog ureda za zdravstvo koji tu mogu puno učiniti", poručila je.

Na simpoziju je predstavljena i monografija "Zdravstvene ustanove Grada Zagreba u praksi i znanosti" u kojoj je po prvi puta na jednom mjestu objedinjen prikaz rada svih zagrebačkih zdravstvenih ustanova, na koji način su organizirane, kakve pacijente liječe i s kakvom metodologijom.

"Monografija je i valorizacija stanja i svjedočanstvo vremena iz čega izviru nove saznanje. Sve te sadržaje smo posudili i moramo ih jednako dobre i vratiti, pa i stvoriti nešto ljepše i bolje", složili su se recenzenti - bivši ministar zdravlja Neven Ljubičić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.

Skup su organizirali Gradski ured za zdravstvo i Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba.


 
Alzheimer Cafe PDF Ispis E-mail
Srijeda, 04 Ožujak 2015 00:00

Prezentacija knjige "Ludolog među umjetnicima" dr. Veljka Đorđevića na Alzheimer Caféu 4.3.2015.

Veljko-Dordevic-Alzheimer-cafe.jpg

Tijekom Alzheimer Caféa održanog u srijedu 4. ožujka 2015. u prostorijama naše Udruge prof. dr. sc. Veljko Đorđević
predstavio je svoju novu knjigu „Ludolog među umjetnicima“ i govorio o specifičnostima komunikacije
i ponašanjima ne samo umjetnika već i osoba s Alzheimerovom bolešću.

Iako se ne mogu uspoređivati svjetovi umjetničke mašte zdravih osoba i onih u oboljelih od Alzheimerove bolesti
mnoge poveznice bile su zanimljive. Kod umjetnika između stanja u kojima s se oni u mašti isključuju
iz stvarnosti i demencije koja nas isključuje protivno našoj volji.

Mnogi od pedesetak naših članova koji su prisustvovali ovom Alzheimer Caféu iskoristili su priliku
da im njihov primjerak knjige potpiše autor i da kad budu zavirili u nju otkriju nove spoznaje
o beskraju misli koje stvara naš um.

 
Depresija u stoljeću uma PDF Ispis E-mail
Srijeda, 25 Veljača 2015 00:00

Četvrtak, 26. veljače 2015

10:00 - 12:00 | cepamet | Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4

Predkongresna radionica

Uloga palijativne skrbi i gerijatrije u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja
(međunarodni simpozij organiziran u suradnji s bolnicom u Klagenfurtu i SANICADEMIA-om,
Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu HLZ-a i Društvom za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu pri HUMS-u)

moderatori: Veljko Đorđević, Marijana Braš

Palliative Competence in emergency medicine, Rudolf Likar (in English)

Geriatric concepts in Austria, Georg Pinter (in English)

Psihijatrijsko/psihološki aspekti u palijativnoj skrbi, Veljko Đorđević, Marijana Braš, Lovorka Brajković

Prikaz eseja:

Kako vidim razvoj pal. skrbi u lokalnoj zajednici, Boris Mijakovac
Koje su poželjne osobine i koje su najvažnije kompetencije profesionalaca u palijativnom timu, Marko Dejanović
Moja uloga u multidisciplinarnom palijativnom timu, Biserka Sviben
Moja uloga u multidisciplinarnom palijativnom timu, Ranka Vučković
Moja uloga u mobilnom palijativnom timu, Dina Linda Veronika
Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj
Predstavljanje Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu – pri HUMS-u
Podjela diploma i zahvalnica, Veljko Đorđević, Vlasta Vučevac
Rasprava

12:00 | POSJETA MUZEJU PSIHIJATRIJSKE BOLNICE VRAPČE | Bolnička ulica 32

početak razgleda (glavni ulaz u bolnicu)
Voditelj: Vlado Jukić

12:00- 13:30 | HIIM (HRVATSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE MOZGA) | šalata 12

Radionice iz neuroanatomije i neuroimaginga
Milan Radoš, Mario Vukšić

14:00 - 16:00 | AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI | Trg Maršala Tita 5

Pozdravna riječ, Borna Baletić
Sastanak s ekspertom, akademik Ivica Kostović
moderator: Veljko Đorđević

16:00-19:00

Pozdrav predsjednika Hrvatskog psihijatrijskog društva, Vlado Jukić
Depresija u stoljeću uma, Veljko Đorđević
Depresija iz sedam perspektiva: transdisciplinarni integrativni model, Miro Jakovljević
Depresija i komično, Borna Baletić
Jules Massenet: Meditation, Vid Veljak, Krešimir Starčević (violončelo; klavir)
Umjetnost, raspoloženje i bol, akademkinja Vida Demarin
Giacomo Rossini: Une Larme, Vid Veljak, Krešimir Starčević (violončelo; klavir)

19:30 | MUZIČKA AKADEMIJA | Trg Maršala Tita 12

 Svečanost otvaranja kongresa
 Pozdravne riječi
 Glazbena izvedba: F. Chopin: Scherzo nr. 3 u cis-molu, Ana Dadić, klavir
 Predstavljanje radova studenata Akademije likovnih umjetnosti te grafičke mape BOL
 Koktel dobrodošlice

Petak, 27. veljače 2015

9:00 – 10:40 | cepamet | Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4

Plenarna predavanja

Depresivni poremećaj u stoljeću uma, Alma Mihaljević Peleš
Farmakoterapija depresije, Marina Šagud
Psihoterapija depresija, Rudolf Gregurek
Značaj rehabilitacije u liječenju oboljelih od depresije, Slađana Štrkalj Ivezić
Psiha i dermatovenerologija u stoljeću uma?, Mihael Skerlev, B. Marinović

10:40 – 11: 00 | pauza za kavu

11:00- 12:30

DVORANA 1

Javno predstavljanje projekta: Na prvoj crti zdravlja
Na prvoj crti zdravlja, Marijana Braš, Veljko Đorđević, Lovorka Brajković,
Vida Demarin, Vlado Čutura, Jadranka Pavić, Ivan Šušnjara,
Čedo Kuharić, Branka Kandić- Splavski

DVORANA 2

Depresija – veliki javnozdravstveni problem u RH

Kratka usmena izlaganja

Bolnički pobol zbog depresivnih poremećaja u Republici Hrvatskoj,Maja Silobrčić Radić
Javnozdravstveni aspekti depresije, Luka Filipović-Grčić
Prevencija studentske depresije, Filip Đerke
Depresija kroz povijest: pitanja i izazovi, Goran Mihelčić
Neznanje od depresiji, Mia Bursić
Rasprava

Okrugli stol:

moderator: Lana Mužinić

Terapijski dosezi u liječenju depresije - klinička iskustva u Klinici za psihijatriju KB Dubrava, Lana Mužinić, Davor Rak, Igor Marinić, Aldenita Matić

12:40 – 13:45 | DVORANA 2

Terapija depresije

Kratka usmena izlaganja

Metabolizam triptofana i etiologija depresije, Karlo Toljan
Prevencija depresivnog poremećaja suportivnim terapijskim postupcima, Sonja Vrban
Depresija u stoljeću depresije? Psihoanalitički osvrt, Zorana Kušević
Kognitivna terapija usredotočene svjesnosti u prevenciji i tretmanu depresije, Ivana Lujić
Tretiranje nesanice u rehabilitaciji oboljelih od depresije, Marija Živaljić
Studentski osvrt na intervju s osobom koja boluje od depresije, Ivana Flisar
Primjena narativnog pristupa u skrbi za mentalnog bolesnika, Dubravka Šimunović
Egzistencijalni pristup depresiji, Križo Katinić
Putokaz – smjer koji vodi iz depresije, Nikoleta Josipović

13:45 – 14:30 | pauza za ručak uz poster prezentaciju

Moderatori poster prezentacije: Gorana Tocilj Šimunković, Saša Jevtović

14:30 – 15:45

Depresija i komorbiditet

Kratka usmena izlaganja

Depresivni poremećaj u bolesnika s tjelesnim bolestima, uloga konzultativnog psihijatra u liječenju, T. Jagodić
Bilansna depresivna pozicija kod ovisnika, Zoran Zoričić
Povezanost depresije i tumora - serija prikaza slučajeva,
Marcela Marčec, Luka Filipović-Grčić
Depresija i kvaliteta života u pacijenata s implantiranim kardioverter defibrilatorom:prikaz slučaja i pregled literature, Monika Šerić
Post-inzultna depresija, Dinko Smilović
Liječenje depresije u oboljelih od hepatitisa C i HIV-a, Vladimir Grošić
Depresija u kardiovaskularnih bolesnika, Vjekoslav Aljinović

Okrugli stol (psihoonkologija):

moderator: Lovorka Brajković

Kvaliteta života kod onkoloških bolesnika, Lovorka Brajković
Mentalna adaptacija na rak - analiza valjanosti mini MAC upitnika, Maja Boban
Poricanje kao zdrav mehanizam obrane kod pacijenta s karcinomom pluća,Robert Marinić
Depresija i kronična bol, Marko Zorić
Povezanost depresije i tumora-serija prikaza slučaja, Marcela Marčec
Analiza valjanosti skale hospitalne anksioznosti i depresivnosti (HAD) u pacijenata oboljelih od uznapredovalog raka, Boban Maja

15:45 – 16:45

Mediji: prijatelj ili neprijatelj u sprječavanju depresije, Blanka Jergović, Srećko Gajović,Dragan Bralić, Jasenka Pajalić
Lavice protiv depresije, Facebook grupa Lavice

16:35 – 16:45 | pauza za kavu
 
17:00 – 18:15
 
Na prvoj crti zdravlja

Život s posttraumatskim stresnim poremećajem, Marijana Braš
Klub sretnih žena, Mirela Cvitić
„Šatorom“ protiv depresije, Vlado Čutura
Sekundarna viktimizacija u braniteljskoj populaciji, Zlatko Crkvenčić
 
18:30 – 19:30
 
Susret s ekspertom – akademkinja Vida Demarin

moderator: Veljko Đorđević

21:00 | ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH (ZKM ) - dvorana Polanec

Kazališna predstava Psihoza 4.48 (U izvedbi Učilišta ZKM-a)
Psihoza 4.48, Ira Fabijanić
Rasprava o predstavi, Borna Baletić, Veljko Đorđević

Subota, 28. veljače 2015

9:00 – 11:00 | CEPAMET | Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4

Plenarna predavanja

Uloga studenata u borbi s depresijom, Filip Đerke, Luka Filipović-Grčić
Depresija u djece i adolescenata- izazovi za terapiju, Ivan Begovac
Važnost psihijatrije starije životne dobi danas, Ninoslav Mimica
Duhovnost i depresija, Mijo Nikić
Djela dobra sada daju hrabrost za budućnost, Slobodan Lang
Um atrakcijskih sila 21. stoljeća bez razuma (represija, hipertenzija i depresija u mentalnom sklopu), Slavko Kulic

11:00 – 11:15 | Pauza za kavu

11:15 – 12:45 | DVORANA 1

Dječja i adolescentna psihijatrija

Okrugli stol:

Dječja depresija ili o boli – što dijete boli, Ljubica Paradžik
Rana adolescencija, nenamjerne ozljede i depresivnost, Tomislav Franić
Iskustvo zlostavljanosti i depresija, Domagoj Štimac
Primjena lijekova u liječenju depresije dječje i adolescentne dobi, Katarina Dodig-Ćurković

Kratka usmena izlaganja

Prevencija dječjeg suicidalnog ponašanja – iskustva iz školske prakse, Aleksandra Mindoljević Drakulić
Depresivnost adolescenata – što znamo i što bismo trebali znati, Trpimir Jakovina
Obilježja namjernog trovanja lijekovima kod maloljetnih osoba, Nenad Jakušić

11:15 – 12:45 | DVORANA 2

Kratka usmena izlaganja

Depresija i starost, Branka Kandić – Splavski, Daria Sladić Rimac, Sanja Kanisek

Okrugli stol:

Podrškom protiv depresije, Jadranka Pavić, Jelena Lončar, Mirela Pandžić, Biserka Sedić, Dubravka Šimunović, Mario Bebek

12:45 – 14:00 | DVORANA 1

Depresija u zajednici

Kratka usmena izlaganja

Prepoznavanje suicidalne depresivne osobe u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi - možemo li bolje?, Franko Haller
Moderno društvo i redefiniranje terapijskih procedura, Božidar Nikša Tarabić
Depresija i društvo, Ira Fabijanić
Edukacija i kompetencije multidisciplinarnog profesionalnog tima u pristupu depresiji, Petra Ćaćić
Metode i motivi samoubojstava u antičkom društvu, Aleksandra Mindoljević Drakulić
Uloga profitnog i neprofitnog sektora u pristupu depresiji, Dora Dujmović

12:45 – 14:00 | DVORANA 2

Depresija i duhovnost

Kratka usmena izlaganja

Depresija u ozračju duhovnosti, Vladimir Gruden
Od Freuda – do Lise Miller: Psihološka perspektiva povezanosti depresije i religioznosti, Lucija Fusić
Duhovnost i depresija u svjetlu kršćanske antropologije, Krešimir Grgat
Klinička i duhovna depresija, Igor Grahovac-Fedešin
Utjecaj duhovnosti i religioznosti na brzinu oporavka u oboljelih od depresije, Sanea Mihaljević

14:00 – 15:00 | pauza za ručak

15:00 – 16:00 | DVORANA 1

Umjetnost i depresija

kratka usmena izlaganja

Klasična glazba i psihijatrijski bolesnici, Željko Milovac
Depresija i umjetnost, Sandra Vuk Pisk
Art terapije i depresija, Melinda Šefčić
Uloga umjetnosti u liječenju i rehabilitaciji depresivnog bolesnika - Prikaz slučaja, Sonja Mikulec/Ema Bokulić
Art terapijski pristup likovnom radu kod hospitaliziranih osoba sa dijagnosticiranom depresijom, Mia Janković Shentser

15:00 – 16:00 | DVORANA 2

Okrugli stol: Ivan Vukoja, Jakov Ivković, Ana Asančaić, Lucija Bagarić i Maksimilijan Mrak

Aktivnosti Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar
Pregled projekta „zdravlje svima“
Zdrava ljubav kao preduvjet zdravlja
Logoterapija
„Budi cool, ne budi bully“

16:30 – 19:00 | ZIK Z, Zagrebački Institut za kulturu zdravlja | Kvaternikov trg 9

DVORANA 1

Autogeni trening kao pomoćna psihoterapijska metoda u liječenju depresije,Vedran Bilić

DVORANA 2

Sljepoća nije mrak / Dodir stopala, dodir ruke / 10 minuta samoće (performansi); Ivona Biočić Mandić

DVORANA 3

Dr. Dušan Potkonjak - psihodramski terapeut, trener i edukator: Psihodrama protiv depresije, Zdravko Bokulić
Pokret u psihodrami kao mogući izlaz iz depresije, Zdravko Bokulić
Karakteristike psihodramske katarze, Ljubomir Radovančević
Psihografije umjetnika, Ljubomir Radovančević
Shizofrenija i samoubojstvo Ulderika Donadinija, Ljubomir Radovančević
Stavovi društva spram suicida dovedeni do ekspresije humorom, Ljubomir Radovančević
Depresija u doba raz/uma, Ljubomir Radovančević
Psihopatologija slikarstva Marije Novaković, Ljubomir Radovančević
Proces psihoterapije djeteta i upotreba crteža, Ljubomir Radovančević

19:00-20:00 | ZAKLJUČAK I RASPRAVA

Možemo li /i kako/ zajedno zaustaviti depresiju u stoljeću uma?

Moderatori: Veljko Đorđević, Vida Demarin, Slavko Kulić

Zajedničko druženje u ZIKZ-u


TEME


• Suvremeni koncepti depresije
• Prevencija depresije
• Terapija depresije
• Duhovnost i depresija
• Rehabilitacija oboljelih od depresije
• Depresija i komorbiditet
• Depresija i kronična bol
• Depresivni poremećaji u palijativnoj medicini
• Umjetnost i depresija
• Depresija i društvo
• Uloga profitnog i neprofitnog sektora u pristupu depresiji
• Javnozdravstveni aspekti depresije
• Edukacija i kompetencije multidisciplinarnog profesionalnog tima u pristupu depresiji

Četvrtak, 26. veljače 2015


10:00 - 12:00 | cepamet | Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4


Predkongresna radionica


Uloga palijativne skrbi i gerijatrije u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja

(međunarodni simpozij organiziran u suradnji s bolnicom u Klagenfurtu i SANICADEMIA-om,

Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu HLZ-a i Društvom za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu pri HUMS-u)


moderatori: Veljko Đorđević, Marijana Braš


Palliative Competence in emergency medicine, Rudolf Likar (in English)

Geriatric concepts in Austria, Georg Pinter (in English)

Psihijatrijsko/psihološki aspekti u palijativnoj skrbi, Veljko Đorđević, Marijana Braš, Lovorka Brajković

 

Prikaz eseja:

Kako vidim razvoj pal. skrbi u lokalnoj zajednici, Boris Mijakovac

Koje su poželjne osobine i koje su najvažnije kompetencije profesionalaca u palijativnom timu, Marko Dejanović

Moja uloga u multidisciplinarnom palijativnom timu, Biserka Sviben

Moja uloga u multidisciplinarnom palijativnom timu, Ranka Vučković

Moja uloga u mobilnom palijativnom timu, Dina Linda Veronika

Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj

Predstavljanje Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu – pri HUMS-u

Podjela diploma i zahvalnica, Veljko Đorđević, Vlasta Vučevac

Rasprava


 


12:00 | POSJETA MU ZEJU PSIHIJATRIJSKE BOLNICE VRAPČE | Bolnička ulica 32

početak razgleda (glavni ulaz u bolnicu)

Voditelj: Vlado Jukić

 

  

12:00- 13:30 | HIIM (HRVATSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE MOZGA) | šalata 12


Radionice iz neuroanatomije i neuroimaginga

Milan Radoš, Mario Vukšić14:00 - 16:00 | AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI | Trg Maršala Tita 5


Pozdravna riječ, Borna Baletić

Sastanak s ekspertom, akademik Ivica Kostović

moderator: Veljko Đorđević


16:00-19:00


Pozdrav predsjednika Hrvatskog psihijatrijskog društva, Vlado Jukić

Depresija u stoljeću uma, Veljko Đorđević

Depresija iz sedam perspektiva: transdisciplinarni integrativni model, Miro Jakovljević

Depresija i komično, Borna Baletić

Jules Massenet: Meditation, Vid Veljak, Krešimir Starčević (violončelo; klavir)

Umjetnost, raspoloženje i bol, akademkinja Vida Demarin

Giacomo Rossini: Une Larme, Vid Veljak, Krešimir Starčević (violončelo; klavir)19:30 | MUZIČKA AKADEMIJA | Trg Maršala Tita 12


 Svečanost otvaranja kongresa

 Pozdravne riječi

 Glazbena izvedba: F. Chopin: Scherzo nr. 3 u cis-molu, Ana Dadić, klavir

 Predstavljanje radova studenata Akademije likovnih umjetnosti te grafičke mape BOL

 Koktel dobrodošlicePetak, 27. veljače 2015


9:00 – 10:40 | cepamet | Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4


Plenarna predavanja

Depresivni poremećaj u stoljeću uma, Alma Mihaljević Peleš

Farmakoterapija depresije, Marina Šagud

Psihoterapija depresija, Rudolf Gregurek

Značaj rehabilitacije u liječenju oboljelih od depresije, Slađana Štrkalj Ivezić

Psiha i dermatovenerologija u stoljeću uma?, Mihael Skerlev, B. Marinović 


10:40 – 11: 00 | pauza za kavu

 

11:00- 12:30 


DVORANA 1


Javno predstavljanje projekta: Na prvoj crti zdravlja

Na prvoj crti zdravlja, Marijana Braš, Veljko Đorđević, Lovorka Brajković,

Vida Demarin, Vlado Čutura, Jadranka Pavić, Ivan Šušnjara,

Čedo Kuharić, Branka Kandić- Splavski


DVORANA 2


Depresija – veliki javnozdravstveni problem u RH

Kratka usmena izlaganja

Bolnički pobol zbog depresivnih poremećaja u Republici Hrvatskoj,Maja Silobrčić Radić

Javnozdravstveni aspekti depresije, Luka Filipović-Grčić

Prevencija studentske depresije, Filip Đerke

Depresija kroz povijest: pitanja i izazovi, Goran Mihelčić

Neznanje od depresiji, Mia Bursić

Rasprava


Okrugli stol:


moderator: Lana Mužinić

Terapijski dosezi u liječenju depresije - klinička iskustva u Klinici za psihijatriju KB Dubrava, Lana Mužinić, Davor Rak, Igor Marinić, Aldenita Matić


12:40 – 13:45 | DVORANA 2


Terapija depresije

Kratka usmena izlaganja

Metabolizam triptofana i etiologija depresije, Karlo Toljan

Prevencija depresivnog poremećaja suportivnim terapijskim postupcima, Sonja Vrban

Depresija u stoljeću depresije? Psihoanalitički osvrt, Zorana Kušević

Kognitivna terapija usredotočene svjesnosti u prevenciji i tretmanu depresije, Ivana Lujić

Tretiranje nesanice u rehabilitaciji oboljelih od depresije, Marija Živaljić

Studentski osvrt na intervju s osobom koja boluje od depresije, Ivana Flisar

Primjena narativnog pristupa u skrbi za mentalnog bolesnika, Dubravka Šimunović

Egzistencijalni pristup depresiji, Križo Katinić

Putokaz – smjer koji vodi iz depresije, Nikoleta Josipović


13:45 – 14:30 | pauza za ručak uz poster prezentaciju

Moderatori poster prezentacije: Gorana Tocilj Šimunković, Saša Jevtović

 

14:30 – 15:45

 

Depresija i komorbiditet

Kratka usmena izlaganja

Depresivni poremećaj u bolesnika s tjelesnim bolestima, uloga konzultativnog psihijatra u liječenju, T. Jagodić

Bilansna depresivna pozicija kod ovisnika, Zoran Zoričić

Povezanost depresije i tumora - serija prikaza slučajeva,

Marcela Marčec, Luka Filipović-Grčić

Depresija i kvaliteta života u pacijenata s implantiranim kardioverter defibrilatorom:prikaz slučaja i pregled literature, Monika Šerić

Post-inzultna depresija, Dinko Smilović


Liječenje depresije u oboljelih od hepatitisa C i HIV-a, Vladimir Grošić


Depresija u kardiovaskularnih bolesnika, Vjekoslav AljinovićOkrugli stol (psihoonkologija):

moderator: Lovorka Brajković

Kvaliteta života kod onkoloških bolesnika, Lovorka Brajković

Mentalna adaptacija na rak - analiza valjanosti mini MAC upitnika, Maja Boban

Poricanje kao zdrav mehanizam obrane kod pacijenta s karcinomom pluća,Robert Marinić

Depresija i kronična bol, Marko Zorić

Povezanost depresije i tumora-serija prikaza slučaja, Marcela Marčec

Analiza valjanosti skale hospitalne anksioznosti i depresivnosti (HAD) u pacijenata oboljelih od uznapredovalog raka, Boban Maja


15:45 – 16:45


Mediji: prijatelj ili neprijatelj u sprječavanju depresije, Blanka Jergović, Srećko Gajović,Dragan Bralić, Jasenka Pajalić

Lavice protiv depresije, Facebook grupa Lavice


16:35 – 16:45 | pauza za kavu

 

17:00 – 18:15

 

Na prvoj crti zdravlja

Život s posttraumatskim stresnim poremećajem, Marijana Braš

Klub sretnih žena, Mirela Cvitić

„Šatorom“ protiv depresije, Vlado Čutura

Sekundarna viktimizacija u braniteljskoj populaciji, Zlatko Crkvenčić


18:30 – 19:30


Susret s ekspertom – akademkinja Vida Demarin

moderator: Veljko Đorđević21:00 | ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH (ZKM ) - dvorana Polanec

 

Kazališna predstava Psihoza 4.48 (U izvedbi Učilišta ZKM-a)

Psihoza 4.48, Ira Fabijanić

Rasprava o predstavi, Borna Baletić, Veljko Đorđević


 


  

Subota, 28. veljače 2015


9:00 – 11:00 | CEPAMET | Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4

 

Plenarna predavanja


Uloga studenata u borbi s depresijom, Filip Đerke, Luka Filipović-Grčić

Depresija u djece i adolescenata- izazovi za terapiju, Ivan Begovac

Važnost psihijatrije starije životne dobi danas, Ninoslav Mimica

Duhovnost i depresija, Mijo Nikić

Djela dobra sada daju hrabrost za budućnost, Slobodan Lang

Um atrakcijskih sila 21. stoljeća bez razuma (represija, hipertenzija i depresija u mentalnom sklopu), Slavko Kulic


11:00 – 11:15 | Pauza za kavu


11:15 – 12:45 | DVORANA 1


Dječja i adolescentna psihijatrija


Okrugli stol:

Dječja depresija ili o boli – što dijete boli, Ljubica Paradžik

Rana adolescencija, nenamjerne ozljede i depresivnost, Tomislav Franić

Iskustvo zlostavljanosti i depresija, Domagoj Štimac

Primjena lijekova u liječenju depresije dječje i adolescentne dobi, Katarina Dodig-Ćurković


Kratka usmena izlaganja


Prevencija dječjeg suicidalnog ponašanja – iskustva iz školske prakse, Aleksandra Mindoljević Drakulić

Depresivnost adolescenata – što znamo i što bismo trebali znati, Trpimir Jakovina

Obilježja namjernog trovanja lijekovima kod maloljetnih osoba, Nenad Jakušić


11:15 – 12:45 | DVORANA 2


Kratka usmena izlaganja

Depresija i starost, Branka Kandić – Splavski, Daria Sladić Rimac, Sanja Kanisek


Okrugli stol:

Podrškom protiv depresije, Jadranka Pavić, Jelena Lončar, Mirela Pandžić, Biserka Sedić, Dubravka Šimunović, Mario Bebek


12:45 – 14:00 | DVORANA 1


Depresija u zajednici


Kratka usmena izlaganja

Prepoznavanje suicidalne depresivne osobe u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoslužbi - možemo li bolje?, Franko Haller

Moderno društvo i redefiniranje terapijskih procedura, Božidar Nikša Tarabić

Depresija i društvo, Ira Fabijanić

Edukacija i kompetencije multidisciplinarnog profesionalnog tima u pristupu depresiji, Petra Ćaćić

Metode i motivi samoubojstava u antičkom društvu, Aleksandra Mindoljević Drakulić

Uloga profitnog i neprofitnog sektora u pristupu depresiji, Dora Dujmović


12:45 – 14:00 | DVORANA 2


Depresija i duhovnost


Kratka usmena izlaganja

Depresija u ozračju duhovnosti, Vladimir Gruden

Od Freuda – do Lise Miller: Psihološka perspektiva povezanosti depresije i religioznosti, Lucija Fusić

Duhovnost i depresija u svjetlu kršćanske antropologije, Krešimir Grgat

Klinička i duhovna depresija, Igor Grahovac-Fedešin

Utjecaj duhovnosti i religioznosti na brzinu oporavka u oboljelih od depresije, Sanea Mihaljević


14:00 – 15:00 | pauza za ručak

 

15:00 – 16:00 | DVORANA 1


Umjetnost i depresija


kratka usmena izlaganja

Klasična glazba i psihijatrijski bolesnici, Željko Milovac

Depresija i umjetnost, Sandra Vuk Pisk

Art terapije i depresija, Melinda Šefčić

Uloga umjetnosti u liječenju i rehabilitaciji depresivnog bolesnika - Prikaz slučaja, Sonja Mikulec/Ema Bokulić

Art terapijski pristup likovnom radu kod hospitaliziranih osoba sa dijagnosticiranom depresijom, Mia Janković Shentser


15:00 – 16:00 | DVORANA 2


Okrugli stol: Ivan Vukoja, Jakov Ivković, Ana Asančaić, Lucija Bagarić i Maksimilijan Mrak

Aktivnosti Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

Pregled projekta „zdravlje svima“

Zdrava ljubav kao preduvjet zdravlja

Logoterapija

„Budi cool, ne budi bully“

 

16:30 – 19:00 | ZIK Z, Zagrebački Institut za kulturu zdravlja | Kvaternikov trg 9


DVORANA 1


Autogeni trening kao pomoćna psihoterapijska metoda u liječenju depresije,Vedran Bilić


DVORANA 2


Sljepoća nije mrak / Dodir stopala, dodir ruke / 10 minuta samoće (performansi); Ivona Biočić Mandić


DVORANA 3


Dr. Dušan Potkonjak - psihodramski terapeut, trener i edukator: Psihodrama protiv depresije, Zdravko Bokulić

Pokret u psihodrami kao mogući izlaz iz depresije, Zdravko Bokulić

Karakteristike psihodramske katarze, Ljubomir Radovančević

Psihografije umjetnika, Ljubomir Radovančević

Shizofrenija i samoubojstvo Ulderika Donadinija, Ljubomir Radovančević

Stavovi društva spram suicida dovedeni do ekspresije humorom, Ljubomir Radovančević

Depresija u doba raz/uma, Ljubomir Radovančević

Psihopatologija slikarstva Marije Novaković, Ljubomir Radovančević

Proces psihoterapije djeteta i upotreba crteža, Ljubomir Radovančević


19:00-20:00 | ZAKLJUČAK I RASPRAVA


Možemo li /i kako/ zajedno zaustaviti depresiju u stoljeću uma?


Moderatori: Veljko Đorđević, Vida Demarin, Slavko Kulić


Zajedničko druženje u ZIKZ-u

 

TEME


• Suvremeni koncepti depresije
• Prevencija depresije
• Terapija depresije
• Duhovnost i depresija
• Rehabilitacija oboljelih od depresije
• Depresija i komorbiditet
• Depresija i kronična bol
• Depresivni poremećaji u palijativnoj medicini
• Umjetnost i depresija
• Depresija i društvo
• Uloga profitnog i neprofitnog sektora u pristupu depresiji
• Javnozdravstveni aspekti depresije
• Edukacija i kompetencije multidisciplinarnog profesionalnog tima u pristupu depresiji

 
Vinkovci - promocija knjige Palijativna skrb - brinimo zajedno PDF Ispis E-mail
Subota, 21 Veljača 2015 00:00


 
Međunarodni dan bolesnika - Radio Marija PDF Ispis E-mail
Petak, 20 Veljača 2015 00:00

U emisiji Nadom nošeni, urednice i voditeljice dr. Dubravke Šimuvić
gostovale su Vlasta Vučevac, spec. obiteljske medicine, Jelica Stipaničev Mustapić,
patronažna sestra
i Stana Lovrić, viša med. sestra.
Emisija je bila tematski vezana uz Međunarodni dan bolesnika 
Osnivačka skupština Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu HUMS-a PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Veljača 2015 23:38

Dana 13. veljače 2015. održana je osnivačka skupština
Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu HUMS-a.

Medicinske sestre bile su dosad pridruženi članovi
Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

Razvojem palijativne skrbi došla je do izražaja velika uloga i značaj medicinske sestre
u palijativnoj skrbi. Da bi medicinske sestre mogle obavljati taj odgovaran, značajan,
human i koristan posao za najteže bolesnike – kronične, neizlječive i umiruće – potrebne
su brojne edukacije iz specifičnih područja palijativne skrbi.
Hrvatska komora medicinskih sestara izrađuje kompetencije medicinske sestre
u palijativnoj skrbi, smjernice i jedinstvenu dokumentaciju
za praćenje palijativnog bolesnika.
Iz tih saznanja iznikla je potreba da medicinske sestre osnuju stručno društvo
unutar HUMS-a uz podršku HKMS.

Svesrdnu podršku toj ideji pružili su Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu
Hrvatskog liječničkog zbora, CEPAMET, Hrvatska udruga prijatelja hospicija na čelu
s prim. dr. sc. Egidiom Čepulićem i Centar palijativne skrbi i medicine na čelu
s dr. Matijom Rimac.

Čestitamo na osamostaljenju i radujemo se našim daljnjim zajedničkim projektima
na putu razvoja i implementacije palijativne skrbi u sustav zdravstva.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je rukovodstvo kako slijedi:

Izvršni odbor:
Predsjednica
1. Blaženka Horvat
Zamjenica predsjednice
2. Ljerka Pavković
Tajnica
3. Cvjeta Mitić
Blagajnica
4. Senka Repovečki
5. Đuro Tomić
6. Larisa Miletić
7. Ahnetka Stjepanović
8. Štefica Šipek
9. Marijana Petrić
10. Marijana Sertić Đurđević
11. Sandra Lovrić
12. Marijana Lukšić
13. Dunja Raguž


 
Redovna godišnja skupština Društva PDF Ispis E-mail
Subota, 14 Veljača 2015 00:00


 
Održana tribina „Volonteri u palijativnoj skrbi“ - Petrinja 11.02.2015. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 12 Veljača 2015 18:23
 
Svjetski dan bolesnika PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Veljača 2015 01:50


 
Treća dob 09.02.2015. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 00:00

Kakav je položaj pacijenta u sustavu zdravstva?
Je li starijim pacijentima dostupna primjerena zdravstvena zaštita
i odgovara li sustav sve većem broju starije populacije i njihovim potrebama?
Je li jednaka zdravstvena zaštita podjednako dostupna u svim dijelovima RH?
Kakav je odnos liječnika prema pacijentima i kakva nam je skrb za umiruće pacijente?
Tema je to o kojoj se govorilo u emisiji Treća dob uoči 11. veljače, svjetskog dana bolesnika.
Gosti: Vlasta Vučevac, dr. med. predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i
Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.
Voditeljica: Silvija Trnčević
Urednica: Anita Hrstić
COPYRIGHT HRT 2015
EMISIJA JE POSTAVLJENA RADI EDUKACIJE ŠIREG SLOJA POPULACIJE.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 » > Kraj >>

PretraživanjeSat, 21 Apr 2018 01:36:33